Tinand cont de faptul ca doar 10% din hoteluri si maxim 50% din restaurantele si barurile din statiune era deschise, din lipsa de turisti, Marina Grand Beach face ce poate ca sa supravietuiasca in vremuri de pandemie.
Plusuri:
- nu mai exista autoservire, mancarea este toata dupa panouri de plexiglas si te serveste personalul dupa ce le spui sau arati cu degetul ce feluri de mancare vrei si ce cantitate
- tacamurile vin ambalate si se igienizeaza si se reambaleaza dupa fiecare folosire, - nu mai poti uni mese nici daca esti cu un grup sau familie mai numeroasa
- tot personalul purta masti, viziere si manusi
- multe dozatoare de dezinfectant ampalsate peste tot la parterul hotelului
- camerele mari
- curatenie impecabila, prosoape schimbate zilnic chiar daca nu le lasi pe jos (ceea ce inseamna ca vrei sa ti le schimbe), lenjeria schimbata la 3-4 zile, nu stiu daca si aspirau sau nu, dar fiind mocheta pe jos in loc de gresie, nu-ti puteai da seama
- orar de curatenie creat ca sa nu fii trezit la ore ciudate de catre cameriste, gen 7 dimineata sau 13-15 dupa amiaza
- vederea la mare perfecta
- balcoanele mari
- mancare buna, am avut pui, curcan, porc, rata, vita, iepure, peste, gratar
- 4 cocktailuri standard la all inclusive (dar puteai cere cam orice combinatie cu bauturile incluse in pachetul all inclusive), bere la dozator cam indiota ca peste tot in Bulgaria, sucuri la dozator la fel, vin alb si rosu chiar digerabile, productie locala, whisky Savoy (clasic, productie locala), tequila rezonabila, si niste imitatii de vodka si rom care aduceau mai mult a "bautura spirtoasa cu aroma de..."
- barmanii si chelnerii incep sa inteleaga si chiar sa vorbeasca romana, daca nu vrei/poti vorbi engleza
- piscina pentru copii curata si nu foarte mare
- distanta de plaja de 30-50 metri, acces rapid prin scarile din spate, dar pentru cei cu carucioare era necesar sa ocolesti, iesind pe la intrarea principala, fapt ce lungeste drumul cu inca 50 de metri
- parcare gratuita in limita disponibilitatii
- vreo 3 retele wi-fi gratuite, in zonele unde este semnal
Minusuri
- pentru a supravietui lipsei turistilor in general (doar 10% din hoteluri deschise in statiune, doar cele din linia 1 si foarte putine din liana a 2-a), si Marina a trebuit sa se adapteze, dar asta a insemnat mancare mult mai putina si mai putin diversificata fata de anul trecut
- au fost destul de depasiti de situatie in ceea ce priveste numarul personalului la orele de masa, astfel incat din cand in cand se formau cozi mari in restaurant, astfel incat ori debarasatorii serveau clientii si nu mai avea cine debarasa minute in sir, sau barmanii de la barurile don hotel ajutau si ei la servire, sau nu avea cine aduce tavile cu mancare din bucatarie pentru a le inlocui pe cele goale, si atunci ajuta si personalul de la bucatarie. Ar fi trebuit sa prevada aceste varfuri de aglomeratie in restaurant si sa le suplineasca cu mai mult personal.
- masurile de igiena impuse de pandemie au facut sa trebuiasca sa stai la aceeasi coada unde stateau cei care vroiau mancare, chiar daca vroiai o lingurita, o scobitoare, un pliculet de sare sau piper, un servetel, etc, intrucat nu mai puteau fi atinse de oricine, oricand, doar de catre personalul care purta masca, viziera si manusi
- balcoanele nu ofera foarte multa intimitate, vecinii se pot uita cu usurinta la tine pe balcon, si daca se apleaca putin, chiar in camera :))
- balcoanele de la etajul 8 inutilizabile fiind fara acopeeris, soarele bate de la rasarit si pana dupa ora 18
- parcare infima pentru cele 300+ camere, se rezvola doar venind devreme sau cu o spaga la agentii de paza ca sa te anunte cand se elibereaza un loc, sau cu un ton ferm si hotarat la receptie pentru a ti se oferi un loc cu prima ocazie (am parcat primnele 2 zile intr-o parcare publica cu plata, 8 euro/zi, pazita doar ziua, dar dupa aceea s-a rezolvat
- agentii de paza de la parcare se mai uita si la fata omului, si am inteles ca unora le-a cerut 5 leva/pe zi "taxa de fraier" pentru ca nu s-au dus la receptie sa protesteze
- aceiasi agenti de paza ar trebui sa mai intervina si in hotel atunci cand cocalarul roman decide sa nu mai astepte la rand la mancare si baga singur mana prin gemulet sa-si ia el fructe, sau cand turistii tineri nemti scot boxa portabila pe terasa cu muzica si sticle de bere si vodka pana dupa miezul noptii, dar am vazu si mai rau la hotelul de alturi, Astera, unde s-a incins petrecere cu manele la maxim in jurul piscinei, pentru ca si la Astera, ca la Marina si in toata statiunea, turistii romani bronzati de soare sau de la natura erau majoritatri, in procent de peste 80%, iar daca se mai ieftineste si la anul e posibil ca statiunea sa devina in curand un Costinesti manelizat, dar totusi eu sper sa nu :)
Despre statiune, fiecare cu parerea lui. Unora le-a placut ca a fost mult mai putin aglomerata, altora nu, ca nu mai era viata de noapte din anii trecuti. Dar intr-adevar, dincolo de prima linie de hoteluri era absolut pustiu, restaurante, tarabe, choiscuri, si chiar hoteluri de 3-400 de camere inchise complet. Marina nu are plaja proprie, dar anul acesta sezlongurile s-au ieftinit din lipsa de turisti, ajungand la 4.5 euro/zi 2 sezlonguri si o umbrela (in dreptul Mojito beach bar & club), fata de 18 euro anii trecuti. Sezlongurile sunt foarte bine distantate si dat fiind ca s-au si ieftinit, nu mai era aproape nimeni cu prosop sau cearsaf, deci distantare social respectata pe bune. Iar cei dar inchiriau sezlongurile mai curatau si plaja de chistoace si alte gunoaie, pe care le depozitau in cosurile de gunoi prevazute cu sac, care erau golite sistematic la tomberoane care se aflau departe de plaja.