Mic dictionar roman - bulgar

In special in zonele de litoral, e frecvent ca persoanele sa cunoasca si sa vorbeasca limba engleza. Daca doriti sa impresionat cu cateva cuvinde in limba bulgara, va transmitem mai jos o lista de expresii uzuale

Salut = Zdravey

La Revedere = Dovizhdane

Va rog = Molya

Bine ati venit ! = Pak zapovyadayte

Multumesc = Blagodarya

Scuze = Izvinete

Da / Nu = Da / Ne

Noroc ! = Nazdrave

Nu inteleg = Ne razbiram

Nu stiu = Ne znam

Vorbiti engleza? = Govorite li angliyski?

Ce se intampla? = Kakvo stava?

Buna dimineata = Dobro utro!

Buna ziua / seara ! = Dobar den / vecher!

Noapte buna! = Leka nosht!

Unde pot sa cumpar…? = Kade moga da kupya…?

Cat costa? / Cat de mult? = Kolko / Kolko struva?

Bun / Rau = Dobro / losho

Scump / Ieftin = Skapo / evtino

Nou / Vechi = Novo / staro

Fierbinte / Rece = Toplo / studeno

Zilele Saptamanii:

Luni = Ponedelnik

Marti = Vtornik

Miercuri = Sryada

Joi = Chetvartak

Vineri = Petak

Sambata = Sabota

Duminica = Nedelya

Mancare

Salate

  • Shopska salata ( шопска салата) = Slata din ardei copti, castraveţi, roşii, ceapă şi brânză albă.
  • Snezhanka (снежанка) = Iaurt, castraveti si usturoi tocat.
  • Katak (катък) = Iaurt cu brânză albă. Uneori, o puteţi găsi cu ardei copt, usturoi şi ulei.
  • Zelena salata (зелена салата) = Salata verde cu ceapa proaspata şi măsline.
  • Ovcharska salata (овчарска салата) = Castraveţi, roşii, ceapă, ciuperci, şuncă, ardei, ouă şi brânză.
  • Redena salata (редена салата) = Roşii feliate, castraveţi şi o bucată de brânză albă.

Supe

  • Bob chorba (боб чорба) = Fasole, diferite tipuri de legume şi plante aromatice tipic bulgaresti.
  • Shkembe chorba ( шкем бе чорба) = Ciorbă de burtă, cu lapte fiert si servit cu usturoi, oţet şi piper.
  • Supa Topcheta (супа топчета) = Chiftelute mici, fierte cu legume şi plante aromatice.
  • Tarator (таратор) = Supa rece din castraveţi, nuci, ulei şi iaurt.
  • Zelenchukova supa (зеленчукова супа) = Supa vegetala.
  • Pileshka supa (пилешка супа) = Supa de pui.
  • Supa Leshta (супа леща) = Linte, ierburi şi legume.

Mancare din carne:

  • Shishche (шишче) = Frigarui din bucati mici de pui sau carne de porc, ardei şi ceapă, la grătar.
  • Pileshki drobcheta (пил ешки дробчета) = Ficatei de pui prajiti cu ceapa.
  • Parzhola (пържола) = Friptura.
  • Kyufte (кюфте) = Chiftele cu ceapă la gratar sau prajite.
  • Kebapche (кебапче) = Carne prajita la gratar si taiata fasii.
  • Gyuvech (гювеч) = Legume, ierburi şi bucăţele de carne, fierte la cuptor într-un vas de lut.
  • Gyuveche : (гювече) = Vase mici de faianţă, umplute cu ceapă, roşii, brânză, cârnaţi şi un ou.

Mancare vegetariana:

  • Yaytsa po panagyurski (яйца по панагюрски) = Ouă, sos cu iaurt, usturoi si un pic de piper rosu prajit.
  • Sirene po shopski (сирене по шопски) = Brânză albă, cu roşii coapte într-o oală mică.
  • Kashkaval pane (кашкавал пане) = Cas pane cu ou prăjit în pesmet.
  • Chushki byurek (чушки бюрек) = Ardei, umplut cu ouă şi brânză.
  • Zadusheni kartofi (задушени картофи) = Cartofi, înăbuşit cu unt şi servit cu usturoi şi mărar.
  • Mekitsi (мекици) = Bucăţi de aluat, de obicei servite cu gem sau brânză albă, un fel de clatite cu gem.
  • Banitsa (баница) = Produse de patisserie la cuptor patiserie, umplute cu brânză şi ouă.
  • Mish mash (миш-маш) = Ardei prăjiţi, roşii, ceapă, ouă şi brânză albă.

Deserturi:

  • Kiselo mlyako s orehi I med (кисело мляко с орехи и мед) = Iaurt cu sos de miere şi nuci zdrobite..
  • Krem Karamel (крем карамел) = Lapte şi ouă, coapte pe o caramel în cupe mici, un fel de lapte de pasare.

"Am plecat si anul trecut la acelasi hotel cu Travel Planner, iar anul acesta am mai recomandat agentia la inca trei familii care au plecat in Nessebar la hotel Iberostar, si unei familii cu care am fost impreuna la hotel Bolero."

- cristea-micsunel, administrator, 37 ani | Impresii despre Travel Planner >>

Litoral Bulgaria a obținut nota 8.22 pe baza a 13196 impresii.