OUTLET: Cumpara vacante de 1 mai cu cel putin 30% si de Paste cu cel putin 20% reducere!

vezi ofertele
TravelPlanner
Înapoi la meniu
TravelPlanner

Dictionar

Mic dictionar roman - bulgar

In special in zonele de litoral, e frecvent ca persoanele sa cunoasca si sa vorbeasca limba engleza. Daca doriti sa impresionat cu cateva cuvinde in limba bulgara, va transmitem mai jos o lista de expresii uzuale

Salut = Zdravey

La Revedere = Dovizhdane

Va rog = Molya

Bine ati venit ! = Pak zapovyadayte

Multumesc = Blagodarya

Scuze = Izvinete

Da / Nu = Da / Ne

Noroc ! = Nazdrave

Nu inteleg = Ne razbiram

Nu stiu = Ne znam

Vorbiti engleza? = Govorite li angliyski?

Ce se intampla? = Kakvo stava?

Buna dimineata = Dobro utro!

Buna ziua / seara ! = Dobar den / vecher!

Noapte buna! = Leka nosht!

Unde pot sa cumpar…? = Kade moga da kupya…?

Cat costa? / Cat de mult? = Kolko / Kolko struva?

Bun / Rau = Dobro / losho

Scump / Ieftin = Skapo / evtino

Nou / Vechi = Novo / staro

Fierbinte / Rece = Toplo / studeno

Zilele Saptamanii:

Luni = Ponedelnik

Marti = Vtornik

Miercuri = Sryada

Joi = Chetvartak

Vineri = Petak

Sambata = Sabota

Duminica = Nedelya

Mancare

Salate

  • Shopska salata ( шопска салата) = Slata din ardei copti, castraveţi, roşii, ceapă şi brânză albă.
  • Snezhanka (снежанка) = Iaurt, castraveti si usturoi tocat.
  • Katak (катък) = Iaurt cu brânză albă. Uneori, o puteţi găsi cu ardei copt, usturoi şi ulei.
  • Zelena salata (зелена салата) = Salata verde cu ceapa proaspata şi măsline.
  • Ovcharska salata (овчарска салата) = Castraveţi, roşii, ceapă, ciuperci, şuncă, ardei, ouă şi brânză.
  • Redena salata (редена салата) = Roşii feliate, castraveţi şi o bucată de brânză albă.

Supe

  • Bob chorba (боб чорба) = Fasole, diferite tipuri de legume şi plante aromatice tipic bulgaresti.
  • Shkembe chorba ( шкем бе чорба) = Ciorbă de burtă, cu lapte fiert si servit cu usturoi, oţet şi piper.
  • Supa Topcheta (супа топчета) = Chiftelute mici, fierte cu legume şi plante aromatice.
  • Tarator (таратор) = Supa rece din castraveţi, nuci, ulei şi iaurt.
  • Zelenchukova supa (зеленчукова супа) = Supa vegetala.
  • Pileshka supa (пилешка супа) = Supa de pui.
  • Supa Leshta (супа леща) = Linte, ierburi şi legume.

Mancare din carne:

  • Shishche (шишче) = Frigarui din bucati mici de pui sau carne de porc, ardei şi ceapă, la grătar.
  • Pileshki drobcheta (пил ешки дробчета) = Ficatei de pui prajiti cu ceapa.
  • Parzhola (пържола) = Friptura.
  • Kyufte (кюфте) = Chiftele cu ceapă la gratar sau prajite.
  • Kebapche (кебапче) = Carne prajita la gratar si taiata fasii.
  • Gyuvech (гювеч) = Legume, ierburi şi bucăţele de carne, fierte la cuptor într-un vas de lut.
  • Gyuveche : (гювече) = Vase mici de faianţă, umplute cu ceapă, roşii, brânză, cârnaţi şi un ou.

Mancare vegetariana:

  • Yaytsa po panagyurski (яйца по панагюрски) = Ouă, sos cu iaurt, usturoi si un pic de piper rosu prajit.
  • Sirene po shopski (сирене по шопски) = Brânză albă, cu roşii coapte într-o oală mică.
  • Kashkaval pane (кашкавал пане) = Cas pane cu ou prăjit în pesmet.
  • Chushki byurek (чушки бюрек) = Ardei, umplut cu ouă şi brânză.
  • Zadusheni kartofi (задушени картофи) = Cartofi, înăbuşit cu unt şi servit cu usturoi şi mărar.
  • Mekitsi (мекици) = Bucăţi de aluat, de obicei servite cu gem sau brânză albă, un fel de clatite cu gem.
  • Banitsa (баница) = Produse de patisserie la cuptor patiserie, umplute cu brânză şi ouă.
  • Mish mash (миш-маш) = Ardei prăjiţi, roşii, ceapă, ouă şi brânză albă.

Deserturi:

  • Kiselo mlyako s orehi I med (кисело мляко с орехи и мед) = Iaurt cu sos de miere şi nuci zdrobite..
  • Krem Karamel (крем карамел) = Lapte şi ouă, coapte pe o caramel în cupe mici, un fel de lapte de pasare.