TravelPlanner
Înapoi la meniu
TravelPlanner

Bine de stiut !

Bine de stiut inainte de vacanta ta in Bulgaria

Pasapoarte si vize: Cetatenii din tarile care fac parte din Uniunea Europeana si EFTA nu au nevoie de vize, asadar valabil si in cazul cetatenilor Romaniei. Trecerea la frontiera cu Bulgaria se face doar cu buletinul sau cartea de identitate insa nu strica sa aveti si pasaportul la dumneavoastra.

ATENTIE: Copii sub 14 ani, nu pot calatori doar cu certificatul de nastere chiar daca sunt insotiti de catre parinti. Acestia trebuie sa aiba pasaport personal sau sa fie trecuti pe pasaportul unuia din parinti sau pe pasaportul ambilor parinti.

In cazul in care unul din parinti nu are copilul / copiii trecuti pe pasaport, trebuie sa aiba o procura din partea celuilalt parinte, pentru a putea trece granita.

Bani: Moneda bulgareasca se numeste “lev”, la plural “leva”, are 100 stotinki (asa cum 1 leu are 100 de bani) si a fost relativ stabila in ultimii 6 ani. Bancnotele sunt impartite astfel: 1, 2, 5, 10, 20, 50 si 100 de leva ( 1 lev moneda), iar stotinki in 1, 2, 5, 10, 20 si 50.

Schimb valutar: Cel mai sigur este ca valuta sa fie schimbata la banca. Punctele de schimb valutar sunt si ele sigure insa cautati-le pe cele ce isi afiseaza clar ratele de schimb. Conform legislatiei, pentru schimbarea valutei nu se percepe nicio taxa asadar contestati sau refuzati plata acesteia.

Nu  este indicat sa schimbati valuta pe strada pentru ca riscati sa fiti inselati. Tranzactia se considera finalizata dupa ce ati semnat chitanta. Asigurati-va ca suma corespunde cu rata afisata.

Telefonie / Internet: Codul international este 359 urmat de codul orasului si numarul pe care vreti sa il formati. Sofia are codul (0)2. Din Bulgaria se poate suna direct in 58 de tari prin adaugarea prefixului 00 codului de tara in care vreti sa sunati (ex: pentru a suna in Romania 0040). Totodata, daca trebuie sa sunati pe mobil una din persoanele cu care ati venit in vacanta trebuie sa adaugati codul international al Bulgariei (ex: 0359 740 777 777 sau 0359 723 777 777).

Telefoane utile

  • 112 – servicii de urgenţă
  • 166 – poliţie
  • 160 – pompieri
  • 150 – salvarea

Reteaua si de internet este in plina dezvoltare si mai ales pe litoral, nu veti avea probleme cu accesul la internet.

Bancile functioneaza de luni pana vineri inclusiv, intre orele 9.00 şi 16.00. Este bine sa aveti pasaportul la dvs, care va poate fi necesar la schimbul valutar sau la achitarea cecurilor. In unele hoteluri exista si bancomate.

Cumparaturi / magazine: Nu achizitionati bijuterii sau obiecte din aur / argint de la comerciantii ambulanti pentru riscati sa fiti inselati. Astfel de obiecte se recomanda a fi cumparate din magazine special amenajate si care au afisata o licenta pentru comercializarea metalelor pretioase. Totodata cautati o marca distinctiva sau seria pentru a nu achizitiona o imitatie. Trebuie sa stiti ca toti comerciantii sunt obligate sa emita si chitanta sau bon fiscal. In statiunile de litoral, magazinele functioneaza in fiecare zi, inclusiv sambata si duminica, si in general in Bulgaria majoritatea are program de lucru intre 9:00 si 21:00.

Bacsisul: Bineinteles, este optional dar asteptat in majoritatea restaurantelor, cafenelelor, barurilor sau chiar in taxiuri. Suma nu este fixa insa se asteapta cca 5-10% (dupa consumatie) in majoritatea restaurantelor, cafenelelor, barurilor sau in taxiuri.

Fumatul: este interzis in incaperi si spatii publice.

Apa de la robinet este potabila si buna de baut. Cu traditie in valorificarea izvoarelor minerale s-a dezvoltat si o industrie de profil, Gorna Banya, Devin sau Bankya fiind printre cele mai cunoscute branduri de apa minerala imbuteliata ce este disponibila la sticle de 0.5, 1.5, 5 sau 10 liri. 

Carti de credit si de debit sunt acceptate in principal in hoteluri in majoritatea restaurantelor si in magazinele mari. Este de preferat totusi ca inainte de a intra sa intrebati staff-ul pentru a va asigura ca e acceptata aceasta metoda de plata sau ca aveti disponibilitate de cash suficient atunci cand cardurile nu sunt acceptate.

In general este recomandata folosirea ATM-urilor de la banci sau din statiile de benzina pentru a evita eventuale neplaceri. Pe teritoriul Bulgariei se accepta in general Visa, MasterCard, JCB, DinersClub si American Express.

Bucataria bulgareasca: Datorita pozitiei geografice si a unei istorii tumultoase, bucataria bulgareasca este un amestec al bucatariei slave, grecesti si turcesti. Reprezentative sunt fructele si mai ales legumele sale iar viile cu struguri aurii produc vinuri albe si rosii de calitate, dupa retete stravechi de pe timpul tracilor.

Sanatate: Bulgaria nu prezinta riscuri de imbolnavire sau virusuri periculoase. Pentru a evita eventuale riscuri este de preferat sa mancati la la hoteluri, restaurante sau alte locatii special amenajate si sa evitati improvizatiile sau vanzatorii ambulanti. In general spitalele ofera conditii de baza in cazul urgentelor iar tratamentele specializate cu aparatura profesionista nu sunt gratuite. Astfel este mai mult decat recomandata procurarea unei asigurari medicale. Statiunile de litoral sunt bine pregatite la acest capitol si ofera conditii decente de tratament in cazul unor urgente.

Afaceri: Construirea unei relatii de afaceri este importanta in Bulgaria si prima intalnire de obicei este mai mult o introducere, dupa care pot fi stabilite mai multe intalniri. Intalnirile fata in fata sunt preferate in locul comunicarii prin e-mail, fax sau telefon. Cu toate ca engleza este din ce in ce mai utilizata in mediul de afaceri, ar fi bine sa angajati un translator. Introducerile includ strangeri de mana si schimbul cartilor de vizita; imbracamintea ar trebui sa fie sobra; se apreciaza in mod deosebit punctualitatea.

Atunci cand faceti un toast, ridicati paharul sus si loviti-l incet de al celuilalt uitandu-va in ochii lui (e nepoliticos sa te uiti in alta parte) si spuneti “Na zdrave” – noroc/sanatate – sau “Blagodarea” – multumesc - atunci cand toastul este pentru dumneavoastra.

Energie: Sistemul de conectare la prize (220 V, 50 Hz) este similar cu cel European si difera de sistemul american, britanic si japonez.

Curierat: DHL, UPS sau TNT sunt cele mai de incredere companii. Sediile centrale ale DHL si TNT sunt in orasul Plovdiv pe bulevardul Svoboda nr 9 si respective Tsar Boris III, nr 52. Angajatii sunt draguti, amabili si vorbesc destul de bine engleza.

Toaletele publice sunt intr-o mult mai buna conditie decat acum 10 ani insa nu peste tot. Majoritatea benzinariilor, restaurantelor, hotelurilor si baruri ofera conditii decente. Pentru folosirea toaletelor publice, de obicei se incaseaza de la 20 la 50 de stotinki.